Kā turēt pārtiku svaigu ilgāk?

Atbilde, ka vienīgais un labākais veids, kā turēt pārtiku svaigu ilgāk, ir ielikt to ledusskapī, vairs nebūt nav vienīgā pareizā. Mūsdienās iespēju ir daudz. Turklāt ledusskapī ēdiens tā vai tā pēc kāda laika sāks bojāties un nestāvēs tur svaigs mūžīgi. Ledusskapis ir tikai vieta, kur uzturēt ēdienu vēsumā, lai tas nebojājas tik ātri, kā atrodoties istabas temperatūrā vai siltākās telpās. Lūk, sasaldēta pārtika jau ir pavisam cits stāsts – tā stāvēs svaiga un saglabāsies daudz, daudz ilgāk, nekā vienkārši ledusskapī ieliktais ēdiens. Tieši tāpēc tik bieži izvēlamies sasaldēt ogas, dārzeņus, gaļu, zivis, lai tās saglabātu un nezaudētu savu kvalitāti arī pēc ilgāka laika posma (ogas, ko izmantojam ziemā, kad atkausējam un tā tālāk).

Sasaldēt var praktiski visu – ne tikai ogas un dārzeņus, bet praktiski jebkuru ēdienu, lai atstātu to uz vēlāku laiku, tomēr tas būtu tikpat svaigs, kā tad, kad to iegādājāmies. Sasaldēt var gan sieru un saldumus (pankūkas un pīrādziņus), gan ogas un kartupeļus (pagatavotus), maizi un pienu. Tiesa, lai daži ēdienu garšotu labāk, tos pirms sasaldēšanas jāapstrādā – piemēram, kartupeļus, neapstrādātus sasaldēt nav labi, jo atsaldēti tie zaudē daļu no savas garšas un kļūst ūdeņaini – bet iepriekš apstrādāti tie ir tikpat garšīgi atsaldēti, cik bijuši pirms sasaldēšanas.

Tomēr – ja jau reiz tik daudz ko var sasaldēt, vai pietiek ar mazo ledusskapja saldētavu, kas, labākajā gadījumā ir aptuveni puse no ledusskapja, sliktākajā gadījumā – vien divi plaukti ledusskapja augšpusē. Un tad nu var sākt domāt par lielāku, atsevišķu saldētavu. Horizontālās saldētavas izpelnījušās lielu piekrišanu – tās ir ērtas, parocīgas un tajās var salikt gana daudz produktu (satilpināt, gluži kā spēlējot tetri). Lielās horizontālās saldētavas visbiežāk izvēlas lielās saimniecībās, kad ilgāku laiku jāsaglabā lielāki pārtikas krājumi – tās pašas dārza ogas, sēnes, dārzeņi.

Arī kaislīgi mednieki atzinuši horizontālās saldētavas par labu risinājumu, kad mājās pārnests prāvs medījums, bet pagatavot vai apstrādāt visu gaļu uzreiz nav iespējams – tad nu tā jāsaglabā, jo postā laist neviens mednieks gaļu nevēlas. Tāpat saimniecībās, kur tiek turēti dzīvnieki, kas laiku pa laikam tiek likti arī galdā (sivēni, truši, vistas, liellopi utt.), arī šeit horizontālās saldētavas var lieti noderēt, lai saglabātu gaļas krājumus ilgam laikam.

Tomēr, ja par praktisko – kādas tad tieši ir horizontālo saldētavu priekšrocības un kāpēc labāk izvēlēties horizontālo, ne vertikālo saldētavu?

Pirmkārt jau atsevišķi stāvošā saldētavā būs daudz vairāk vietas, nekā tajā, kas ir daļa no ledusskapja. Viena no lielām priekšrocībām, sagatavot ēdiena porcijas uz priekšu un sasaldēt. Cik bieži nesanāk, ka pagatavojam par daudz, izmetam ārā, nav laika gatavot ēst un tā tālāk. “Ēdienu var glabāt dažādos saldējamajos trauciņos saldētajā pat mēnešiem ilgi, un tad nu būsim gan daudz ekonomiskāki attiecībā uz ēdienu, gan nodrošināsim sev iespēju, ka nenāksies apjaust, ka pusdienlaik pienācis, ēst gatavot laika nav, bet ēst gribas ļoti – atliks vien atvērt saldētavu!

Savukārt horizontālās saldētavas izceļas ar savu ietilpīgumu, pārskatāmību un ērtumu. Tajā esošajos grozos izdosies ērti nošķirt dažādus ēdienus, lai pēcāk tos vieglāk varētu uzmeklēt. Savukārt zem groziem ērti un kompakti iespējams novietot tos ēdienus, ko izmantojam retāk – krājumus ziemai.

Pievieno komentāru

Reklāmraksti

Uz bauskasdzive.lv pilno versiju