Skābā krējuma tirgū pircējs var tikt maldināts

Atbildīgajām valsts institūcijām ir jāpievērš lielāka uzmanība un aktīvāk jāstrādā, sakārtojot skābā krējuma produktu marķēšanas noteikumus un kontrolējot, lai novērstu patērētāju maldināšanu un nevienlīdzīgo konkurenci tirgū, aģentūrai LETA stāstīja SIA "Rīgas Piensaimnieks" valdes priekšsēdētājs Edgars Štelmahers.Viņš norāda, ka straujais inflācijas pieaugums daudziem iedzīvotājiem liek pirkt lētākos produktus, taču produktu zemā cena bieži tiek veidota, aizstājot tradicionālās sastāvdaļas ar dažādām piedevām. Tas uzskatāmi izpaužas skābā krējuma ražošanā, kad tā gatavošanā izmanto dažādus stabilizatorus un emulgatorus, kā arī krējuma aromatizatorus un augu taukus.  Piemēram, augu tauku izmaksas ir trīs reizes zemākas nekā piena taukiem. Taču tā tiek radīts pavisam cits produkts, ko nedrīkstētu saukt par skābo krējumu, un tas būtu skaidrāk jānosaka marķēšanas noteikumos.  "Pašreiz nepilnības piena produktu marķēšanas noteikumos un kontrolējošo dienestu pasivitāte ļauj vairākiem uzņēmumiem šo prasību apiet," stāsta Štelmahers, uzskatot, ka tādējādi tiek maldināts patērētājs un tirgū veidojas nevienlīdzīga konkurence, jo tiek tirgoti divu vienādu nosaukumu produkti, bet ar atšķirīgu saturu un līdz ar to arī atšķirīgās cenās.  Viņš uzsver, ka "Rīgas Piensaimnieks", rūpējoties par patērētāju tiesībām, aicina arī lielveikalus pārejas periodā pie produktu plauktiem izlikt papildu norādes par produktu sastāvu, līdz tiek novērstas likumdošanas nepilnības.  Štelmahers uzskata, ka arī pašiem piena pārstrādes uzņēmumiem ir jābūt vairāk ieinteresētiem nozares sakārtošanā un godīgas konkurences veidošanā.  Kā pozitīvu piemēru marķēšanas sakārtošanā viņš min sviesta ražošanu. "Tā nosaukums tiek stingri nošķirts no "augu tauku masas", ko varētu uzdot par sviestu, un tas tiek skaidri norādīts arī uz iepakojuma. Līdz ar to patērētājiem ir dota brīva izvēle," stāsta Štelmahers.  "Rīgas Piensaimnieks" vienmēr ir orientējies uz tādu produktu ražošanu, kuriem ir augsta pievienotā vērtība, tāpēc ražošanā izmanto tikai Latvijā slauktu visaugstākās kvalitātes pienu un citas dabiskās izejvielas.  Uzņēmuma ražotais skābais krējums top tikai no Latvijas piena. Tā ražošanas process ir maksimāli pietuvināts tradicionālajai krējuma pagatavošanai, kādu pazīst katrā lauku sētā. Salīdzinot ar 2007.gada pirmo ceturksni, "Rīgas Piensaimnieka" skābā krējuma ražošanas apjoms 2007.gada 3.ceturksnī ir pieaudzis par 7%.  "Rīgas Piensaimnieks" skābo krējumu ražo ar "Mājas" produktu preču zīmi, piedāvājot to divu veidu iepakojumos - 200 un 310 grami. Uzņēmums aicina arī pircējus rūpīgāk iepazīties ar norādēm uz skābā krējuma iepakojuma veikalos.  "Rīgas Piensaimnieks" ar šādu aicinājumu nāk klajā, balstoties uz sabiedrības un mediju diskusiju par skābā krējuma saturu un ražošanas procesu.  "Rīgas Piensaimnieks" ir dibināts 1993.gadā un trīspadsmit gadu laikā kļuvis par vienu no lielākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem Latvijā, kas savu produkciju realizē ne tikai vietējā tirgū, bet arī sekmīgi eksportē uz 30 valstīm visā pasaulē. Uzņēmuma auditētais apgrozījums 2006.gadā bija 25,02 miljoni latu.

Pievieno komentāru

Latvijā un pasaulē

Uz bauskasdzive.lv pilno versiju