Lietuvieši rādīs savas alus darīšanas prasmes

Nedēļas nogalē vērts atvēlēt laiku kaimiņzemes Lietuvas apmeklējumam. Pieveicot nedaudz vairāk kā 80 kilometrus no Bauskas, var nokļūt Pakrojas muižā. Te 19. un 20. augustā notiks aldaru un gastronomijas svētki «Bumbulines».

Pakrojas muižas pārstāve Irina Torskaja stāsta, ka Pakrojas novads kopš seniem laikiem izcēlies ar dziļām alus darīšanas tradīcijām. Lietuvieši šo apkaimi patiesi dēvē par alus tradīciju galvaspilsētu. «19. un 20. augustā visus alus un labas garšas cienītājus aicināsim apmeklēt Lietuvā lielākos neatkarīgo aldaru un gastronomijas svētkus «Bumbulines».

Šodien mazie inovatīvie aldari ir Lietuvas alus brūvēšanas garšu pionieri. Tieši viņu atklātās jauno garšu kombinācijas diktē modi un rāda ceļu citiem. Mazo aldaru produkcija iekarojusi Lietuvas modernākos restorānus un alus bārus. Šis un virkne citu iemeslu mūs rosināja organizēt Pakrojas muižā pirmo alus festivālu,» stāsta I. Torskaja.

Ekonomists un Lietuvā pazīstams alus eksperts Lins Čekanavičs pārliecināts, ka svarīgākais nav brūža lielums vai tā īpašumtiesību statuss, bet gan brūvētā alus veids, proti, tā atšķirība no standarta dzēriena, arī savdabība un inovativitāte. «Ekskluzīvs alus tiek radīts, bet ne ražots,» stāsta pazinējs.

Svētkos būs iespēja nobaudīt vairāku alus darītavu jaunākos meistardarbus, vēl nebaudītus rūgtuma un pat eksotisku sastāvdaļu savienojumus, piemēram, alu ar pasifloru, kokospienu vai pat gurķiem. Apmeklētāji šīs dziras varēs salīdzināt ar izdaudzinātās klasiskā miestiņa darinātājas, Lietuvā par alus karalieni dēvētās Aldonas Udrienes alu.

Līdztekus dažādām dzirām festivālā lielu vērību pievērsīs arī ēdienam. Alus someljē Vidmants Čičelis par ēdiena un alus saskaņošanu teic, ka nav tāda miestiņa, kuru nebūtu iespējams pielāgot ēdiena. «Salīdzinot ar vīnu, alum ir daudz lielāka garšu dažādība, tāpēc pie tā pieskaņot ēdienu ir vieglāk,» apgalvo V. Čičelis. Apmeklētājiem būs iespēja izmēģināt ne vien uz uguns gatavotas uzkodas, medījumus, bebra un āža gaļu, ceptu veselu vērsi, bet arī citus, mazāk ierastus, taču ar alu lieliski saskaņojamus ēdienus, piemēram, gliemežus, garneles u. c.

Pakrojas muižā varēs iepazīt XIX gadsimta dzīvi, jo arī šie svētki ir viena no senāko laiku tradīcijām. Par bumbuļiem («bumbulais» – lietuviski) sauca muižā strādājošos brīvļaudis. Svētku laikā muižas baroni fon der Ropi, pateikdamies bumbuļiem par labo darbu, uzaicināja novada labākos alus darītājus un uzdāvināja saimniecībā lielāko vērsi, aitas un zosu baru. Līdzīgs cienastu klāsts būs arī šajos svētkos.

Gluži kā senāk arī tagad svētku laikā netrūks izklaižu: notiks bumbuļu un zirgu sacensības, aristokrātisku izklaižu cienītāji varēs piedalīties šaha, kroketa spēlē. Muižas Baltajā svinību zālē skanēs kamermūzika. Tiek gatavota plaša programma bērniem, būs arī muzikāli pārsteigumi. Sportiskajās aktivitātēs ikviens sevi varēs apliecināt, piedaloties skriešanā ar mucām, zosu spalvu mešanas sacensībās.

Vairāk informācijas var atrast vietnē pakruojo-dvaras.lt, arī http://events.pakruojo-dvaras.lt/bumbulines/ru.


Pievieno komentāru

Latvijā un pasaulē

Uz bauskasdzive.lv pilno versiju